SPORTEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP, HOE DOE JE DAT?

Vaak stoppen vrouwen met sporten tijdens de zwangerschap omdat zij bang zijn dat de inspanning te zwaar is of dat ze hun lichaam verkeerd belasten. Ze zijn eerder bezig met (denkbeeldige) negatieve gevolgen, dan dat ze op de hoogte zijn van de positieve effecten voor zowel moeder als baby. Wil je fysiek en mentaal sterk je zwangerschap door? Lees hier hoe.

Als je een goede conditie hebt ervaar je minder snel fysieke klachten en herstel je sneller na je bevalling. Tevens helpt het sporten voor een positieve en actieve benadering van je zwangerschap waardoor je je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker voelt.

Trainen onder professionele begeleiding gedurende deze periode via Personal Training is ideaal als je zeker wilt zijn dat je veilig sport en geen oefeningen doet die je beter niet kunt doen. Vaak geeft je lichaam zelf wel aan wat nog prettig voelt, maar er zijn toch veel do’s en don’ts waar je misschien niet van op de hoogte bent.

Hier enkele tips:

  • Het is goed om elke training te starten met oefeningen die je stabliteit vergroten. Je zwangerschapshormonen maken je bekken instabiel. Je kunt dit verbeteren door je dwarse buikspieren, je diepe rugspieren en je bekkenbodemspieren te trainen. Vooral vanaf de zevende maand van je zwangerschap is het goed veel van dit soort oefeningen te doen.
  • Vermijd zoveel mogelijk oefeningen op één been.
  • Maak geen snelle draaiende bewegingen en sprongen.
  • Richt je op het trainen van de grote spiergroepen. Vermijd de spieren van de binnenkant van je benen (adductor)
  • Train alleen je schuine buikspieren, niet je rechte!
  • Adem goed uit als je kracht zet.

Als Personal Trainer ervaar ik hoe ieder lichaam anders is en reageert. Belangrijk is om goed aan te geven hoe je je voelt. Ook zie ik regelmatig dat de lichamelijke ongemakken bij een volgende zwangerschap al eerder komen dan bij de eerste. Als dat zo is, luister dan heel goed naar je lichaam en streef niet naar iets wat op dat moment niet gaat.

Tot slot nog even de belangrijkste redenen om te (blijven) sporten tijdens je zwangerschap:

Algehele fitheid bevorderen

Voorkomen overgewicht

Bevorderen van een gezonde en actieve lifestyle tijdens je zwangerschap

Fysiek en mentaal voorbereiding op de bevalling: Hoe beter de conditie is hoe makkelijker en soepeler de bevalling (vaak) verloopt

Minder complicaties tijdens de bevalling

Ontspannen moment voor jezelf

Voorkomen en bestrijden bekkenpijn, bekkenbodemklachten, rugpijn en incontinentie

Sneller herstel na je bevalling

Als je deze blog leest omdat je zwanger bent, wens ik je een mooie (fitte) zwangerschap en een voorspoedige bevalling.

En wie weet zie ik je daarna bij de “ Word weer Fit met je Baby workouts”.

Mon, 09 April