“Ik heb cellulitis, ben een paar kilo te zwaar, maar ik houd van mijn lichaam! Kun je je dat voorstellen?” vraagt een van mijn klanten. Zeker kan ik me dat voorstellen. Van je lichaam houden ondanks je imperfecties. Jezelf waardevol vinden in plaats van waardeloos. Over jezelf praten met zachtheid en compassie in plaats van afkeer en teleurstelling.
Voor mijzelf is dat gelukkig (de laatste jaren) het geval. Ik heb dan wel geen overgewicht en cellulitis, maar door de leeftijd is zeker de “rek” uit mijn vel en trekt de zwaartekracht er flink aan. Maar toch houd ik van mijn lichaam. Ik voel me sterk in mijn (slappe) vel, met mijn rimpels en grijzende haren. Iedere dag weer streef ik er naar mezelf met compassie te benaderen en een betere versie van mezelf te worden. En dan heb ik het niet over uiterlijkheden, maar over acceptatie en loslaten. En over de kracht die daaruit vloeit.
Ik zal eerlijk zijn, een paar jaar geleden had ik het niet voor mogelijk gehouden mezelf te zien als “werk in uitvoering”. Als moeder en partner altijd bezig er voor anderen te zijn, weinig tijd voor mezelf nemen. Maar kinderen worden groot en partners verdwijnen, dus meer tijd voor “IK”.
Het is wel triest dat veel vrouwen zichzelf wegcijferen in de rol van moeder en/of partner, vastzitten in een negatief zelfbeeld door alle uitingen in de media van “perfecte” lichamen. Alsof je pas meetelt als je eruit ziet als een catwalk model.
Belachelijk dat we onszelf minderwaardig voelen als we geen strakke platte buik hebben of een “bikiniproof” lichaam hebben. Het is vreselijk dat vrouwen wereldwijd zich minderwaardig voelen door hun gewicht of het hebben van cellulitis.
Dus hoe komt het dan dat zoveel vrouwen hun gevoel voor eigenwaarde halen uit hoe hun lichaam eruitziet, hun carrière of het aantal “likes” dat ze krijgen op Instagram of facebook?
Waarom heeft onze wezenlijke vrouwelijke KRACHT plaats gemaakt voor gevoelens van NIET GOED GENOEG?
Is het misschien een combinatie van conditionering en druk van buitenaf, door een veelal door mannen gedomineerde maatschappij?
Laten we deze onzin stoppen door hard aan het werk te gaan.
Ik zeg niet dat het makkelijk is om van je lichaam te gaan houden en in je kracht te komen. Ik zeg ook niet dat je alleen maar in de spiegel hoeft te kijken en tegen jezelf te zeggen ”ik houd van mezelf”. Zo simpel is het niet. Het terug krijgen van je eigenwaarde is zwaar, pijnlijk en toegewijd werk. Uiteraard moet je eerst de keuze maken van je lichaam te gaan houden en jezelf met compassie te benaderen. Maar het échte werk begint als je durft te komen bij de pijnlijke punten die je het gevoel van eigenwaarde langzaam hebben ontnomen.
Als je echt terug in je vrouwelijke kracht wilt komen, moet je bereid zijn om wonden te openen, pijn te ervaren en moeilijke vragen niet uit de weg te gaan.
En dit is wat zoveel mensen, die ons aansporen “gewoon van onszelf te houden”, ons vergeten te vertellen. Leren weer van jezelf te houden kan echt oncomfortabel en pijnlijk zijn, maar je moet er doorheen om weer werkelijk van jezelf te gaan houden.
Maar hoe te beginnen?
Kies liefde
Wees liefdevol naar anderen, maar vooral naar jezelf. Probeer een persoonlijke mantra te maken. Een die liefde, kracht, waardigheid en compassie reflecteert. Een hele eenvoudige om mee te beginnen kan zijn: “ik ben zacht voor mezelf”.
Aanschouw je demonen
Noemde ik eerder hard aan het werk gaan? Nou, dat moet hier zeker gebeuren. Helaas hebben veel mensen last van nare ervaringen uit hun jeugd. Dat hoeven helemaal geen extreme zaken als geweld of misbruik te zijn, maar verwaarlozing, verlating en vernedering in ernstige of mindere mate komt helaas ook veel voor.
Graven in je verleden, openen van wonden, hoe pijnlijk is dat? Maar het is nodig om de geschiedenis te herschrijven, om de rollen van slachtoffer en dader los te laten en je kindzijn te omarmen. Durf de pijn aan te gaan en er niet voor weg te lopen. Je zult zien dat het je sterker maakt.
Heb compassie
Probeer in iedere situatie compassie te hebben met jezelf. Dus laat soms gewoon lekker de vaat op het aanrecht staan, mis een workout, eet een lekker gebakje, maar word daarvoor niet boos op jezelf. Het vereist vertrouwen om goed voor jezelf te zorgen en te begrijpen dat schaamte, afkeer en boosheid geen goed gereedschap voor verandering is.
Compassie is een dagelijkse belofte aan jezelf en een van de meest krachtige middelen om je gedachten over jezelf te veranderen. Je kunt het bijvoorbeeld voor jezelf makkelijker maken door iedere ochtend 3 dingen op te schrijven waar je blij van word. Dit verschuift de focus van zaken waarin je jezelf niet goed vindt, naar dingen waarvan je energie krijgt en je een voldaan gevoel geven.
Verschuif je energie naar zaken waar je blij van wordt
Je iedere dag bezig te houden met hoe je lichaam eruit ziet, geeft gegarandeerd geen voldoening. Als je teveel daar mee bezig bent, zie je niet meer hoeveel je te bieden hebt. Richt je energie op zaken waar je blij van wordt en/of die je kracht geven, zaken die niet beïnvloed worden door je omvang, cellulitis of andere imperfecties.
In 2014 was ik onverwacht werkeloos én single. Tijd genoeg om na te denken dus en me te focussen op dát waar ik echt blij van word. Naast mijn vaste baan werkte ik al jaren een paar uurtjes per week bij een sportclub voor vrouwen, wat me veel voldoening gaf. Mensen te laten zien dat ze zelf controle hebben over hun gezondheid en lichaam door te bewegen en bewust met voeding om te gaan. De positieve feedback die ik kreeg van de leden, alsmede de kracht die ik na mijn scheiding in mezelf vond, heeft me doen besluiten voor mezelf te beginnen.
Het gevoel dat ik mijn kennis en ervaring kan delen om andere vrouwen bewuster, gezonder, fitter en hopelijk zelfverzekerder te maken maakt me blij en geeft me energie.
Iedereen verdient het om letterlijk lekker in zijn vel te zitten, de dag blij en voldaan af te sluiten. Trots te zijn op je lichaam en vol vertrouwen kleding te dragen waar je je lekker in voelt. Waarin je uitstraalt dat je in je kracht staat en mag stralen.
Als je open durft te zijn zul je zien dat je steun hebt van andere vrouwen die net als jij met dezelfde problemen worstelen.
“Be free in your body and full in your heart.”
Fri, 14 October